Къща за гости Маркашница

Гр. Белоградчик - вълшебно място с многовековна история и уникална природа.

Белоградчик се намира на 182 км северозападно от столицата София и на 52 км югозападно от областния център Видин. Градът е разположен сред невероятно красива природа, между двата планински масива Венеца и Ведерник, и е ограден от причудливи скални образувания. Всичко това, както и уникалната крепост, построена в скалите превръщат Белоградчик в притегателен туристически център с богата история и културно – историческо наследство.

Белоградчик възниква като стратегическо, укрепено селище, изградено в скалите от римляните през 1 век. Te построяват крепост на същото място, където се намират и днешните останки от Белоградчишката крепост. В първите турски документи от начaлото на робството го наричат Белград, тъй като по-голяма част от къщите през този период са били изградени от плет, кал и вар, което е придавало особена белота на града на фона на червените скали. По-късно за да го отличат от сръбския град Белград го наричат Белградин(малък Белград). Наставката "чик" на сегашното име Белоградчик е от турски произход . През вековете е разрушаван многократно и в сегашния си вид крепостта е завършена през 1837 г. при султан Махмуд ІІ. Името на града идва от "белия градеж" на крепостта. През XIV век Белоградчик е бил част от Видинското царство. Белоградчишката крепост била една от най- силните в царството.

Има сведения за съществуването на Белоградчик в турски регистър от 1454 година. През Османското робство жителите са се занимавали главно със занаятчийство и земеделие. През 1850 г. избухва въстане, което е потушено.

Едно от природните чудеса в България са Белоградчишки скали, които заобикалят града. В самите скали е построена Белоградчишката крепост. Тя е изключително съчетание на природното и човешкото творчество и е невероятно красива и романтична.

На 34 км северозападно от града се намира пещерата Магурата, която също е уникално природно образувание. Изходът на пещерата е през Вратач на брега на Рабишкото езеро. То е най - голямото езеро в България. Водите му нямат изход и се пълни от карстови извори. Мястото е много подходящо за практикуване на водни спортове, лов и риболов.

Астрономическа обсерватория - Белоградчик е една от двете обсерватории на Института по астрономия при Българска академия на науките, наред с Национална астрономическа обсерватория - Рожен.

Още информация за Белоградчик, можете да намерите тук.