Къща за гости Маркашница

Забележителностите на гр. Белоградчик и региона

Докато сте на гости на къща за гости и вила Маркашница, можете да посетите следните забележителности в района. При нужда, ние ще Ви окажем пълно съдействие, ако желаете да посетите, която и да е забележителност.

Белоградчишките скали

Белоградчишките скали

Белоградчишките скали се простират на около 30 км дължина и 3 до 5 км ширина. Скалната верига започва от връх Ведерник (1124 м) със скалните групи край с.Граничак и с.Дъбравка (внушителният Борич) и завършва при с.Белотинци със скалната група Сто овце. Най-величествените скали са около града: Мадоната, Конникът, Монасите, Ученичката, Дервишът, Лъвът, Мечката, Адам и Ева, Хайдут Велко, Замъкът. Друга голяма скална група е на 4 км от града, в района на пещерата Лепеница, където най-внушителната фигура е на Динозавъра. При с.Боровица са Боров камък и Пчелен камък, западно от местността Скоршин дол са Близнаците, Сбеговете, Еркюприите в местността Магаза, Момина скала - в местността Фалковец. Вижте снимки.

Крепостта Калето

Крепостта Калето

Крепостта "Калето" е една от най-добре запазените в страната. Използвайки естествената непристъпност на Белоградчишките скали, през І-ІІІ век римляните поддържат тук крепост за охрана на стратегическите пътища, които пресичат района. В късната античност тя е част от отбранителната система на Римската, после Византийската империя, изградена по северните склонове на Стара планина. Крепостта е доизградена от българите. Състои се от 3 двора (всеки с възможност за самостоятелна защита) с обща площ 10 211 кв. м и едно отделно укрепление. Има две главни порти - Видин капия и Ниш капия. На крепостните стени (височина до 10 м) са изградени амбразури за пушки. За оръдията са построени три бастиона за 15-16 оръдия. Във военно време броят на защитниците на крепостта и околните възвишения достига до 3000 души. Част е от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз: Белоградчишки скали и крепост. За повече информация, тел. 0936 / 3001. Раб. време от Лято: 9:00 - 18:00 ч.; зима: 9:00 - 17:00 ч. Без почивен ден. Вижте снимки.

Пещера Магура

Пещера Магура

Намира се само на 19км от гр. Белоградчик. Фантастични са образуванията в пещерата - сталактити, сталагмити, сталактони, синтрови джобчета, пещерни бисери, "пещерно мляко". Някой от тях, освен с красотата, поразяват и с размерите си - "Големият сталактон" има височина над 20 м и диаметър на основата 4 м; "Падналият бор" е най-големият сталагмит в изследваните български пещери с дължина над 11 м и диаметър в основата около 6 м. Бисер на пещерата са уникалните скални рисунки изпълнени с прилепно гуано (тор). Те са многопластови и от различни епохи - епипалеолит, неолит, енеолит, начало на раннобронзовата епоха. Рисунките в "Магурата" определят характера и на светилище през много продължителен период от време - от неолита до желязната епоха. В съседство с пещерата се намира Рабишкото езеро - най-голямото по площ вътрешно езеро в България. Дълбочината му достига 35-40 м. Има тектонски произход.

Исторически музей - гр. Белорадчик

Исторически музей

Историческият музей на Белоградчик се помещава в паметника на културата "Пановата къща" – ярък представител на предбалканската възрожденска архитектура. Строена е през 1810г. Тя е двуетажна, с обрамчени с дъски стени, с два чардака, с изграден от камък първи и еркерно издаден втори етаж. Това архитектурно бижу на Белоградчик е скътало в себе си битът и народната култура, стремежът към красота и жажда на българина за свобода през епохата на българското Възраждане. Разполага с експозиция от 8 000 експоната отразяваща бита, поминъка и борбите на населението от този край през XVIII и XIX век. Особено внимание е отделено на националноосвободителните борби от 1850г., на Освобождението на България и района от османско иго и на Сръбско-Българската война. За повече информация, тел. 0936 / 53469. Работно време: 09:00-12:00ч. и 14:00-17:00ч.

Природонаучен музей - гр. Белорадчик

Природонаучен музей

Единственият в Северо-Западна България природонаучен музей се намира в Белоградчик! Растителният и животинският свят в района е богати разнообразен. Срещат се редки и застрашени видове, включени в Червената книга на България (някои от тях единствено в този район на света: Български ерантис, Томасиниев минзухар, Тъмнопурпорна метличина, Сръбска рамонда). Широко представено е сем. Салепови (Орхидеи). Експонатите са подредени на екологичен принцип, което позволява да се добие ясна представа за взаимоотношенията в природата. Увлекателните беседи съобразени с възрастта и интересите на посетителите представят занимателни и любопитни страни от съществуването на живия свят. Експозицията на Природонаучният музей съдържа 520 експоната, а фондът разполага с още 2500 (общо 3000). За повече информация, тел. 0936 / 53231. Работно време: 08:00-12:00ч. и 14:00-17:00ч.

Астрономическа обсерватория - гр. Белорадчик

Астрономическа обсерватория

Сред красивите Белоградчишки скали се белее куполът на астрономическата обсерватория. Тя разполага с три телескопа – 60 см "Касегрен", 36.5 см "Целестрон", 15 см "Касегрен". Наблюдават се луната, пръстенът на Сатурн, спътниците на Юпитер, сърпът на Венера, комети, звезди, галактики. За повече информация, тел. 0936 / 53372. Работно време: вечер след 20:00ч.

Художествена галерия - гр. Белорадчик

Художествена галерия

Картинната галерия разполага с над 180 платна - графика и живопис, част от тях рисувани на ежегодно провеждащите се в Белоградчик и околностите му пленери по живопис. Сред тях са произведения на Майстора, Стоян Венев, Иван Христов, Йоан Левиев, Бахит Бапишев и др. За повече информация, тел. 0936 / 53042.

Местност Анище

Местност Анище

С голямо културно-историческо значение и обект на масови туристически посещения е местността Анище, която се намира непосредствено до пътя Салаш - Белоградчик на 2 км. източно от село Граничак. Тук са открити останки на разрушено антично селище, представляващи отделна постройка състояща се от 4 стаи. От горепосочената сграда се намира и втори ансамбъл подобен по разположение на първия. Намират се и множество фрагменти от глинени съдове, монети от III век, накити. Счита се, че това е римска вила, разположена на пътя Рациария-Наисус (сега Ниш), вероятно разрушена от варварските нашествия в края на III и началото на IV век.

Джамия Хаджи Хюсеин - гр. Белорадчик

Джамия "Хаджи Хюсеин"

Издигната е през 1751 година. Притежава архитектурни и художествени стойности и е със статут на деклариран паметник на културата. Частично е реставрирана.